L’Ajuntament de les Alqueries va informar el passat 9 de setembre a través de les xarxes socials que este curs escolar no es tallaria al trànsit de vehicles a motor la Via Augusta en les hores d’entrada i eixida de classe, la qual cosa suposa un clar retrocés en la seguretat dels xiquets i xiquetes que es desplacen a l’escola i les famílies que els acompanyen. Esta mesura va instaurar-se durant la pandèmia del coronavirus per a garantir la distància social i previndre contagis i s’ha mantingut des d’aleshores per a permetre un accés més còmode i segur.

Per a eliminar esta acció, l’Ajuntament al·legava «prescripció del personal tècnic municipal», motiu pel qual la regidora Àngels Beltrán va sol·licitar en el plenari del mes de setembre els informes en qüestió. La resposta que Compromís va obtindre va ser un document redactat per la policia local posteriorment a l’anunci de l’Ajuntament, en concret el dia 13 de setembre. Este fet és especialment greu, ja que el suposat informe realment no existia el dia 9.

Compromís les Alqueries defensa mantindre el tall de trànsit, pel fet que es tracta d’una mesura que prioritza la seguretat dels i les vianants i a penes suposa una xicoteta molèstia als vehicles en moments puntuals del dia. A més, abans de la implantació del tall, la Via Augusta presentava problemes de saturació de cotxes estacionats que impedien la correcta visibilitat dels passos de vianants i el consegüent perill per als xiquets i xiquetes.

Davant la negativa del govern local a seguir amb el sistema de tanques que col·loca la policia local, Compromís aposta per solucions definitives, com ara el tancament definitiu dels carrers adjacents amb sistemes de pilones automàtiques. D’esta manera, també desapareixeria el risc a què fa referència la policia local en el seu informe, ja que només hi acudix al matí, deixant l’horari de migdia i de vesprada sense presència.

Compromís tampoc no entén l’habilitació del solar annex a l’escola com a aparcament de cotxes, perquè va en sentit contrari a les mesures d’afavoriment dels desplaçaments sostenibles que han desenvolupat tant la mateixa escola com l’AMPA. L’Ajuntament hauria de seguir en la línia de promoure l’accés a peu i en bicicleta al col·legi, ja que suposa uns innegables beneficis tant per a la salut de l’alumnat com per a la millora de l’entorn.

En acabant, com que les mesures definitives tardaran a implementar-se (si finalment es duen a terme), s’ha de demanar a totes les persones usuàries de la Via Augusta la seua responsabilitat i col·laboració per tal que les entrades i eixides de l’escola siguen tan segures com es puga. Compromís ha demanat que es repinte un pas de vianants enfront de l’accés principal a l’escola, petició que el govern local ha tingut en compte. També caldria que la policia local hi estiguera present en tot l’horari d’entrada i eixida per a garantir el compliment de les normes de trànsit, especialment la prohibició de pas de camions i el respecte de les zones d’aparcament i el límit de velocitat.