En el plenari ordinari del dia 2 d’agost, el grup municipal Compromís les Alqueries va presentar una moció en defensa dels drets i llibertats del col·lectiu LGTBI+, en què es proposaven els següents punts d’acord:

El Partit Popular va votar en contra de la moció i, a pesar que contenia set punts d’acord, va centrar l’argumentació únicament en una suposada prohibició de penjar la bandera de l’Arc de Sant Martí en el balcó de l’Ajuntament segons una sentència del Tribunal Suprem. La sentència en qüestió fa referència a la col·locació de la bandera independentista canària en un edifici públic, entenent que va directament en contra de la bandera autonòmica legalment vigent. No obstant això, la bandera de l’Arc de Sant Martí no és contrària a cap bandera oficial, per la qual cosa entenem que es fa una interpretació incorrecta de la sentència.

A més, l’Ajuntament de València i molts altres amb governs del PP van penjar la bandera per a mostrar el seu suport. Vol dir això que el Partit Popular incomplix la llei? Segons la portaveu del grup municipal, sí que es podria penjar una pancarta, però lamentem que l’equip de govern no n’haja pres la iniciativa. L’any vinent ho demanarem expressament.

El PP va argumentar que creu totalment en el feminisme –cosa que celebrem, però no té a vore amb el tema de la moció– i que vol evitar un ús polític de la bandera. Evidentment que és un assumpte polític, com ho són tots els que es tracten en un ajuntament. I si un partit polític com és el PP no fa política… què fa?

Però sense dubte, el moment menys encertat de l’argumentació va ser quan la portaveu del PP va dir que ella «no necessita eixir a la plaça a bramar com una boja», una resposta que no és en absolut adequada per a una moció seriosa com la que vam presentar. També va fer referència a una denúncia que va interposar, cosa que ens pareix molt bé, perquè amb esta moció en qualsevol cas qüestionem personalment els membres del govern. El que es proposa és una resposta institucional, que és el que s’espera d’un ajuntament. És important destacar que les declaracions particulars dels membres de l’equip de govern no són rellevants per al cas i que no equivalen a una declaració institucional de l’Ajuntament, encara que el PP confonga les institucions amb la vida privada.

L’alcalde va reiterar el rebuig del PP a qualsevol classe de violència, cosa que sobta veient el seu vot en contra a la moció, i es va centrar únicament en l’acte simbòlic de penjar la bandera, ignorant per complet la resta de punts de la moció. Potser el PP de les Alqueries està incòmode havent de posicionar-se públicament? Finalment, va tallar el debat al·legant que ja s’havia debatut prou per a passar a la votació, en què el grup socialista va donar suport a la moció, cosa que agraïm.