Compromís per les Alqueries es va presentar a les eleccions amb un programa ben clar: Fer de l’Ajuntament l’espai obert, transparent, dinàmic i participatiu… D’això, ara farà prompte quatre anys. Quatre anys de servei al poble de les Alqueries, de la millor manera que sabem: Denunciant.
Perquè Compromís és denunciar. Nosaltres no entenem una altra manera de fer política, com ara aquells que només intenten “gestionar”. Gestionar què? La realitat? No compartim eixa visió, perquè som conscients que “la realitat” no és una variable que ens ve donada i prou. Sabem que “la realitat” la creem totes i tots amb les nostres accions i les idees que les impulsen. Les persones som creadores de la realitat i això és una bona notícia, perquè ens permet somiar.
Sí, hem dit somiar. Un verb vilipendiat per les classes dirigents que només intenten que ens conformem amb les molletes de la societat de consum i que entrem en la seua lògica de producció, consum i beneficis privats. I tot i això, nosaltres creiem en el verb somiar, perquè és necessari, perquè ens fa més humans i perquè desperta les potencialitats que tenim adormides com a individus i com a societats.
L’ortodòxia econòmica, en realitat, també és una gran fal·làcia basada en la fantasia de creixement il·limitat i en l’enriquiment individualista que acaba empobrint la col·lectivitat, com malauradament estem comprovant al nostre voltant: Ara, li diuen crisi… Però, no ho és, perquè és el resultat lògic de l’aplicació mecànica d’una ideologia deshumanitzadora que nosaltres rebutgem frontalment. Cal recuperar, això sí, el valor de cada individu, el qual és negat amb el tracte “cosificant” que “el sistema” atorga a cada individu, tornant-nos números per a poder manipular-nos millor.
Però, hi ha bones notícies… Cada vegada més persones s’estan adonant que el sistema no funciona i que cal reiniciar-lo. Nosaltres som part d’eixe procés. Des de què vam entrar a l’Ajuntament hem sigut especialment crítics amb les obres faraòniques que empobreixen el poble (com ara el Camp de Golf). Igualment, hem sigut crítics amb les pràctiques poc transparents, com ara l’intent d’un regidor de l’equip de govern de cobrar una important indemnització del mateix Ajuntament. Com veiu, hem fet de la denúncia la nostra principal eina de treball.
A diferència d’altres grups, nosaltres som conscients que tenim una llengua pròpia que mereix el nostre compromís. Som conscients que des fa moltes dècades l’Estat practica un tracte econòmic injust amb el poble valencià: No és de rebut, ser un país pobre (per davall de la mitjana d’Espanya en PIB) i haver de pagar com si fórem rics. Açò ho denunciem i ho denunciarem davant de qui siga, perquè demanar justícia per al País Valencià és demanar-ne també per a les Alqueries: No som una sucursal de ningú.
Finalment, si no entenem una economia que no respecte les persones, tampoc entenem una economia que no respecte el planeta. No parlem de coses abstractes sinó d’allò que és més a prop nostre: L’aigua que bevem, l’aire que respirem o la terra que ens dóna de menjar. Caldria no perdre mai de vista que de la terra ve allò que mengem i no dels mercats de futurs o de l’enginyeria financera.
Les Alqueries som i serem un poble amb futur, mentre reconeguem els nostres orígens i com a ciutadans i ciutadanes mantinguem el compromís amb les institucions locals; això sí, un compromís crític, obert a la diversitat i a què puguen créixer noves idees. Este és el nostre compromís.
Com deia el Conseller valencià de Cultura de 1937: “Tot és fàcil quan hi ha valor”. Prenguem bona nota de les seues paraules… Per part nostra només ens resta donar-vos les gràcies per la vostra confiança, tot desitjant poder ser-vos útils en tot allò que necessiteu. Moltes gràcies.