Després de 29 anys de vida com a poble amb institucions pròpies i d’acord amb allò que disposa la Llei dÚs i Ensenyament de Valencià, pel que fa als drets lingüístics que atorga l’Estatut als ciutadans i ciutadanes; COMPROMÍS entén que ha arribat l’hora, sense més dilacions, de convertir en oficial el nom que, amb tota normalitat utilitzen i han utilitzat sempre els nostres conciutadans: “les Alqueries”.

Cal dir que ens sembla incomprensible que, després de tants anys, el nom de “les Alqueries” encara no siga oficial, per tal com ha estat sempre en boca dels veïns i veïnes i alhora la legislació convida a les Administracions públiques a fer oficials aquells topònims en la nostra llengua que, a causa d’injustes normatives, han estat desterrats dels papers oficials i, sovint, de la retolació pública.

Este és un pas que fem, convençuts de què ja s’han esgotat tots els tràmits escaients. Així, el 8 de juny de 2004, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua va determinar que el nom més adient des del punt de vista filològic és el de “les Alqueries”. Tanmateix, l’Institut  Interuniversitari de Filologia Valenciana l’1 de juny de 2005, emeté el següent dictamen:

El municipi, nascut a partir d’ una segregació el 1985 de Vila-real, va adoptar el nom oficial d’“Alquerias del Niño Perdido”, no obstant això, la denominació popular, tenint en compte que pertany a una zona valencianoparlant, és sempre “les Alqueries”

Tot i tenint en compte que el municipi de les Alqueries és a l’àrea del domini lingüístic valencià, no cap posar més entrebancs a esta proposta que, calia haver-la duta a terme molts anys arrere; per a la qual cosa COMPROMÍS proposa que l’Ajuntament de les Alqueries inicie el procediment legalment establert perquè, definitivament, puguem dir i escriure “les Alqueries” amb tota la normalitat que proporciona l’oficialitat d’un topònim. A més contribuirem, així, a la normalització de la toponímia de les comarques de Castelló, sovint, massa deixada de la mà.