COMUNICAT DE COMPROMÍS PER LES ALQUERIES SOBRE L’APROVACIÓ DEL PLA PARCIAL RECLASSIFICATORI DEL SECTOR “SUBIRANA GOLF”

I ANUNCI DE PRESENTACIÓ DE LES PREGUNTES CORRESPONENTS A LES CORTS VALENCIANES

Compromís per les Alqueries expressa la seua sorpresa per la reaparició de la qüestió del camp de golf “Subirana Golf”, d’una manera precipitada i sense que s’haja produït el debat previ que cabria esperar, ara mitjançant un Ple Urgent.
Compromís es troba, de nou, davant la “política de fets consumats” amb què té el costum d’actuar el govern municipal de les Alqueries: Per sorpresa i sense a penes temps per a aprofundir en res.
És imprescindible aclarir quins són els termes exactes que, en l’actualitat, regulen la relació entre l’Ajuntament de les Alqueries i la “UTE Pont Meditarrani”. Això vol dir conéixer i avaluar amb exactitud quines són les obligacions que vinculen les dos parts.
Cal revisar l’evolució dels tràmits que afecten el “Pla General d’Ordenació Urbana de les Alqueries”. Açò és fonamental perquè, de la reclassificació de terrenys actualment rústics en urbanitzables, es poden derivar pujades significatives de l’IBI i del seu valor cadastral. Una maniobra tan senzilla com ara l’aprovació d’aquest Pla Parcial pot tindre conseqüències directes sobre les butxaques dels alqueriencs i alquerienques. D’açò, cal que el poble n’estiga ben assabentat.
Al respecte, la Diputada Mònica Oltra, de Compromís, ha preparat una bateria de preguntes per a les Corts Valencianes, a fi de què el Govern Valencià responga davant la ciutadania i en defensa dels interessos del poble de les Alqueries.
Tot i això, el projecte del Pla Parcial que ens ocupa presenta aspectes preocupants:

  1. El projecte, d’una  superfície de 2.342.698 m2, es troba subjecte a la  Llei 4/2004 de 30 de juny, de la Generalitat, d’Ordenació del Territori i Protecció del Paisatge (LOTPP). Ocupa uns terrenys d’alt valor ecològic, paisatgístic i de gran capacitat agrària. Per tant,  es fa difícil la justificació de la seua aportació a la qualitat de vida o de la sostenibilitat.  A més, el nombre d’habitatges previst, 4298, és superior no ja al parc de vivendes actual, sinó fins i tot al padró d’habitants municipal. Així i tot, Compromís no té constància que s’haja pres o es pense prendre cap mesura a fi de respectar allò que la LOTPP estableix, en relació a les circumstàncies adés exposades.
  1. Al Concert Previ del PGOU de les Alqueries, informat l’11 de setembre de 2007, s’afirma que “no suposa la conformitat autonòmica (…) amb la previsió del nou sector de sòl urbanitzable residencial a l’oest de l’AP-7”. Compromís considera que aquest punt no pot passar-se per alt, perquè afecta al nucli d’aquest Pla Parcial.
  1. L’Informe de la Direcció General de Territori i Paisatge, de 15 de desembre de 2008, preveu un creixement d’11.286 habitants i un sòl classificat de 2.342.698 m2. És obvi que cal adoptar mesures per a garantir-hi els serveis, dotacions, equipaments i infraestructures. Compromís, a data de hui, no en té constància.
  1. L’Informe sobre aquest Pla Parcial, de la Direcció General de Territori i Habitatge (15-12-2008) afirma que “no reuneix els requisits de complexitat funcional característics del model mediterrani de ciutat”. Alhora es fa referències a problemes de sorolls. Compromís no té constància de cap correcció o estudi per a la millora d’aquestes deficiències.
  1. Cal esbrinar si el Pla Parcial reclassificatori de Subirana Golf ha passat tots els tràmits d’Avaluació Ambiental Estratègica i en cas contrari, cal saber-ne els motius.
  1. Cal aclarir si era una condició per a l’aprovació d’aquest Pla Parcial, l’aprovació simultània del Pla General d’Ordenació Urbana de les Alqueries.

Compromís per les Alqueries constata que l’Equip de Govern del PSOE viu abraçat al “fantasma del camp de golf”, sense adonar-se de què la bombolla immobiliària ja ha explotat… L’Equip de Govern viu en un passat en què els “megaprojectes urbanístics” que no tenien en compte la gent, la cultura, el paisatge i la sostenibilitat eren el pa de cada dia. Ara, eixe pa se’ns ha tornat amarg i volen que el poble de les Alqueries se l’empasse com siga.

Compromís entén que les anteriors Corporacions regides per PSOE i PP han estat anys i anys afavorint la cultura dels diners ràpids, però ara volen que siguem les persones (els ciutadans/es) els qui acudim a salvar els diners d’aquells que deien que ens durien el progrés i la prosperitat. La realitat ja està ací i l’especulació urbanística que, irresponsablement, han promogut PSOE i PP, amb projectes com ara el camp de golf, és la llavor que ara ha germinat en forma d’endeutament, crisi i empobriment col·lectiu… Ara, més que mai, es fa necessari un canvi de rumb en la gestió municipal per tal de no reincidir en els errors ja comesos.

Finalment, Compromís constata una enorme quantitat d’incògnites, punts obscurs i de requeriments de millora en el projecte que ens ocupa.  Per això, en el cas de mantindre’s les condicions actuals i pel bé del conjunt del poble de les Alqueries, Compromís s’obri al diàleg i fa una crida a la resta de forces polítiques municipals, perquè eviten l’aprovació de l’esmentat Pla Parcial.

 

Compromís per les Alqueries; 27 de maig de 2011